Streama film gratis

Nu för tiden så har de flesta svenskar mer eller mindre helt och hållet övergivit traditionell TV till förmån för att streama filmer och serier via olika digitala tjänster. Idag så finns det över 10 olika streamingtjänster att välja bland, och det är lätt hänt att bli överväldigad av den enorma mängden val som finns på dagens streamingmarknad.

Detta är särskilt sant om man är intresserad av att streama film gratis. Det har länge funnits ett antal hemsidor som har varit gratis att använda sig av. Dessa är dock illegala och trots att risken att man själv som tittare ska åka fast för det är mycket liten, så är det många som inte känner sig bekväma med det. Addera detta med att många av dessa sidor har blivit nedstängda och upphovspersonerna blivit åtalade så är det idag mycket svårare att streama film gratis.

Den här texten är menad att fungera som en guide för dig som är nyfiken på att streama film utan att behöva betala någonting. Vi kommer att gå igenom hur testperioder fungerar, några tips och tricks kopplade till detta, samt några andra smarta saker som man kan göra om man är intresserad av att streama film online.

Gratis testperioder

Här är en lista på några streamingtjänster som erbjuder gratisperioder. Dessa sträcker sig i regel mellan 2–4 veckor och ger dig obegränsad tillgång till hela deras utbud.

  • Netflix
  • Disney +
  • HBO Max
  • Amazon Prime Video
  • ViaPlay
  • DiscoveryPlus

Det här är bara ett kort utdrag av de mest populära alternativen i Sverige, men det finns en hel del annat att välja bland. För att ta del av dessa så är det enda du behöver göra att starta ett konto. Du får sedan automatiskt tillgång till utbudet. Detta är menat som ett sätt att locka nya kunder, men det är inte ovanligt att man hinner se allt man är intresserad av under testperioden.

Så får du tillgång till flera gratis testperioder på en och samma streamingtjänst

Dessvärre så räcker det inte med att man gör en ny mailadress och sedan skapar ett nytt konto. För att öppna ett testkonto hos streamingtjänster så krävs det idag att man så gott som alltid också behöver koppla ett betalkort till sitt konto. Detta är så att företaget ska kunna dra pengar direkt när din testperiod är över, men också som ett sätt att försäkra sig om att folk inte bara skapar nya gratiskonton hela tiden.

För att skapa nya konton krävs det helt enkelt att du använder ett annat betalkort. Vissa människor har flera betalkort för olika banker, och i ett hushåll med en vanlig familj så är det inte ovanligt att man tillsammans har ett antal betalkort. Vad man då kan göra är att skapa nya konton och koppla de olika betalkorten till dessa. Det är dock viktigt att ni kommer ihåg att avsluta kontot när testperioden lider mot sitt slut, annars kommer pengarna att dras oavsett om ni vill det eller inte

Andra alternativ för dig som vill titta på film och serier helt gratis

Men för dig som inte är intresserad av att skapa ett konto för att ta del av en testperiod så finns det ändå några andra tjänster som du kan använda dig av för att streama främst serier, även om många också då och då visar filmer.

SVT Play

Även om SVT Play rent tekniskt inte är gratis (licensavgiften för detta och SR är numera inbakad i din skatt varje år) så kan man lika gärna utnyttja tjänsten till fullo. SVT Play har också tagit enorma steg för att kunna erbjuda tittarna den bästa möjliga upplevelsen. På SVT Play så hittar du allting som har visats på någon av SVT:s kanaler i ett antal månader efter sändningarna, och det finns i regel alltid ett par filmer att välja bland.

Public service från andra länder

Men det går även att ta del av gratis streamingtjänster från våra nordiska grannar. Både DR och NRK erbjuder också streamingtjänster där mycket av materialet går att se från Sverige. Även om detta inte håller riktigt lika hög klass som SVT Play så finns det i regel nästan alltid någonting som faller en i smaken på dessa tjänster. Även Storbritanniens public service-bolag, BBC, har ett rikligt utbud men för att ta del av detta så krävs det att du har en VPN.

ViaFree och TV4 Play

På ViaFree och TV4 Play så kan man primärt streama olika serier som visas av de båda kanalerna. Detta är helt gratis men man får dock räkna med att sitta igenom en del reklam, precis som om man hade tittat på TV. Detta kan dock vara skönt om du vill kunna titta ikapp på din favoritserie när du är ute på språng.

Så kan du streama film och serier billigare

Samtidigt så är det svårt att komma ifrån att mycket av det som faktiskt är intressant att se finns på tjänster som står bakom en betalvägg. Trots detta så finns det saker man kan göra som gör det hela billigare, särskilt om man är intresserad av fler streamingtjänster än bara en.

En smart lösning är att man går ihop några vänner eller familjemedlemmar och delar på kontot och månadskostnaderna. På så sätt så kan man få ner kostnaderna till bara ett tiotal kronor per månad, men man kan också använda detta för att få tillgång till flera streamingtjänster samtidigt.

Om du inte känner någon som är intresserad av att dela på ett streamingkonto så kan man välja något av de billigare alternativen som streamingtjänsterna erbjuder. Det kan handla om att man kan titta på färre skärmar samtidigt, eller att man inte ges möjligheten att streama i HD. Detta erbjuds först och främst av Netflix, men det har också blivit ett alternativ på flera andra streamingsidor. 

Sammanfattningsvis

Det hela landar helt enkelt i att det finns många sätt att streama film online, mer eller mindre gratis. Testperioder är fortfarande det bästa sättet att göra det på, och med tanke på hur många streamingtjänster det finns idag så har man goda möjligheter att använda sig av detta under en längre tid.