Amazon Prime Video

Amazon Prime Video är, som du hör på namnet, Amazons streamingtjänst. På global nivå har Amazon Prime Video över 150 miljoner användare, och även om tjänsten inte ännu är den främsta i Sverige, har allt fler svenskar fått upp ögonen för denna playtjänst.

Med Amazon Prime Video får användaren tillgång till ett brett utbud av annonsfritt on demand-innehåll med det bästa inom film och serier. Gällande prissättningen är Amazon Prime Video en relativt billig tjänst. Till skillnad från sin amerikanska broder kan man med svenska Amazon Prime Video tyvärr inte hyra filmer på samma vis, men streama film och serier på exakt samma sätt.

Ett fåtal originalfilmer, men unika titlar

Prime Video från Amazon har ett stort utbud med titlar för att tillfredsställa sina prenumeranter, men på den svenska utgåvan finns det ännu inte så mycket originalinnehåll.

Filmerna kan kategoriseras beroende på vad man är ute efter, som prisvinnande filmer till fartfylld action och gastkramande skräckisar. Som tidigare betonat är originalinnehållet inte särskilt stort, men Prime Video gör sig unika på ett annat sätt. De har nämligen vågat välja filmer som sticker ut, och inte bara säkra kort, som Beautiful Boy, Honey Boy och The Vast of Night.

Vi tycker helt klart det är trevligt att det erbjuds unika titlar som dessa på Prime Video eftersom det trots allt är utstickande filmer man vill komma åt med en ny streamingtjänst.

Gott om tv-serier och dokumentärer

Prime Video är verkligen på framkant gällande både tv-serier och dokumentärer. Ett exempel är deras egenproducerade serieThe Marvelous Mrs. Maisel, en dramakomediserie från 2017 med fyra säsonger som fått så mycket som 8,7 stjärnor på IMDB.

Även den amerikanska superhjälteserien The Boys är producerad av Amazon Prime och har fått uppmärksamhet världen över. Serien följer det självbetitlade teamet av medborgare när de försöker bekämpa superhjältar som missbrukar sina förmågor.

Förutom de två ovan nämnda populära tv-serierna från Amazon Prime Video finns det några andra favoriter som Fleabag, Bosch och Goliath, vilka alla finns på den svenska plattformen.

Gällande dokumentärserier finns det gott om dessa på Amazon Prime Video också. Bland annat har streamingtjänsten valt att fokusera på sportdokumentärer och visar till exempel storklubben Leeds Uniteds dokumentär Take Us Home: Leeds United, men även All or Nothing: Tottenham Hotspur och FC Bayern – Behind the Legend. Sportdokumentärer som alla rosats av kritiker.

Ladda ner och streama innehåll offline

Användare kan med fördel ladda ner Prime Videos till sina enheter, vilket gör att de kan titta på klipp senare när man inte är ansluten till ett internet. Det vill säga att man till exempel kan ladda ner en film eller flera till sin mobil innan man ska flyga.

Som med de flesta streamingtjänster är det ett begränsat utbud av filmer och serier som är nedladdningsbara på Amazon Prime.

Hur man ska ladda ner en titel varierar något beroende på om man tittar på ett TV-program eller en film. Vanligen räcker det med att surfa in på Amazon Prime Video på sin enhet man önskar ladda ner programmet till, klicka på filmen/serien/programmet och under detaljknappen trycka på nedåtpilen för att ladda ner innehållet. Om inte pilen är synlig beror det högst sannolikt på att just det programmet inte går att ladda ner.

Amazon Prime Video abonnemang

Om du lockas av det innehåll som finns på Amazon Prime Video kan du teckna ett abonnemang med streamingtjänsten. I skriven stund kan alla nya användare ta del av en gratis 30-dagars provperiod med Prime. Därefter kostar abonnemanget 59 kronor i månaden. Man kan dock även teckna ett årligt abonnemang, vilket då endast kostar 549 kronor per år efter provperioden är över.

I det stora hela tycker vi att Amazon Prime Video är en billig och prisvärd streamingtjänst. Gentemot andra svenska konkurrenter, som C More och Viaplay, är Amazon Prime Video betydligt billigare, både månatligen och årligen.

Man får dock glömma att Primes utbud av filmer och tv-serier ännu inte är särskilt konkurrenskraftigt gentemot sina rivaler. I USA är Amazon Prime dock större, så vem vet om streamingtjänsten tar över den svenska streamingmarknaden i framtiden?

Amazon Prime eller en annan streamingtjänst?

Vi kan själva tycka att utbudet på svenska Amazon Prime Video är något knapert gentemot många andra streamingtjänster, som svenska C More och Viaplay eller utländska Netflix och HBO. Trots detta erbjuder de ett flertal serier och filmer, så det handlar väl snarare här om vad man är ute efter att streama.

Priset är helt klart den största fördelen med Amazon Prime till skillnad från andra streamingtjänster. Ett månatligt abonnemang är redan i den billigaste kanten – och årspaketet för 549 kronor är ett ännu större kap!